Papiervezelschuim: een duurzaam verpakkingsalternatief

Ontdek Topa’s duurzame papiervezelschuim met 80% minder CO2

Wij zetten ons ieder dag in om uw producten te beschermen door middel van de beste verpakkingsoplossing. Daarnaast willen we u ontzorgen, wat voor ons betekent dat we onze kennis en expertise inzetten om verpakkingsvraagstukken met en voor u op te lossen. Een belangrijk actueel vraagstuk is, hoe zorgen we voor duurzamere verpakkingsoplossingen. In onze zoektocht naar alternatieven zijn we gestuit op papiervezelschuim*.

Dit product heeft een 80% lagere CO2 voetafdruk ten opzichte van de meest gebruikte kunststofschuimen. Maar naast een lagere milieu-impact heeft het nog een aantal eigenschappen waar we enthousiast over zijn. Zelfs zo enthousiast dat we het al toepassen in een door ons ontwikkelde verpakking.


°Connex ECO en °Connex OVERWRAP: practice what you preach

Topa Institute heeft in opdracht van Topa Thermal de kenmerken van papiervezelschuim getest. De verpakkingen van Topa Thermal worden primair toegepast bij farmaceutische bedrijven. Daarbij is de isolerende waarde van de verpakking een hele belangrijke eigenschap. Dit om temperatuurschommelingen tijdens transport te voorkomen. Testen in onze klimaatkamers hebben aangetoond dat deze waarde minimaal gelijkwaardig is aan de schuimoplossingen die we tot nu toe gebruiken. Met deze positieve uitkomsten op zak, is een nieuwe versie cold chain verpakking ontwikkeld die we aan ons Connex assortiment hebben toegevoegd, de °Connex ECO.

Connex Overwrap Foto

Eerder dit jaar is Topa Thermal al beloond voor de innovatieve °Connex OVERWRAP. Dit product levert dezelfde prestaties als een normale isolatiecontainer, maar is kleiner, lichter en heeft een grotere capaciteit. Het vermindert de CO2-uitstoot met 30% en de vrachtkosten met 40%, terwijl er 25% meer producten per vliegtuigplaat kunnen worden verzonden. Met een laadbare volumeverhouding van 55% is de °Connex OVERWRAP een duurzamer alternatief voor de verpakking en het transport van temperatuurgevoelige producten.

Voor meer informatie over de °Connex OVERWRAP en de volledige voordelen ervan:


Er is meer mogelijk met papiervezelschuim

Naast de lagere milieu-impact en de goede isolerende werking heeft het product meer interessante eigenschappen. Denk aan lichtgewicht, zacht materiaal, krast niet, veerkrachtig, schokabsorberend en makkelijk bewerkbaar (snijden en stansen). Inmiddels hebben onze Packaging Engineers een aantal prototypes ontwikkeld van o.a. pakketdozen met een papiervezelschuim vulling. Maar ook specifieke buffers rondom breekbare artikelen.

Topa Update Mei 2024 800x450 Papiervezelschuim A

De contouren van het product zijn feilloos overgebracht naar het schuim, wat zorgt voor een nauwsluitende en beschermende verpakking. Uiteraard hebben we de proef op de som genomen en een aantal valtesten uitgevoerd binnen ons instituut. Heeft u producten waar papiervezelschuim mogelijk een duurzamer alternatief kan bieden, neem dan gerust contact op en we bespreken de mogelijkheden.

Voor meer informatie over ons papiervezelschuim:


Benieuwd naar de andere verduurzamingsinitiatieven van Topa?

  • Topa zet grote stappen in CO2-reductie en duurzame bedrijfsvoering
    Lees meer
  • Topa behaalt bronzen EcoVadis medaille voor duurzaamheid!
    Lees meer
  • Duurzame vochtbescherming: AbsorGel® vermindert CO2 met 75%
    Lees meer
  • Ecodesign: een nieuwe manier van het beoordelen van verpakkingen
    Lees meer

Mocht u nog vragen hebben over dit specifieke artikel, meer willen weten over onze duurzaamheidsinitiatieven of heeft u een verduurzamingsvraag waar wij bij kunnen helpen?


Aarzel ook zeker niet om ons te contacteren. Bel ons op +31 252 245 200 of mail naar info@topa.nl.

*Ontwikkeld door Stora Enso.

Topa

14 augustus 2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram