Ecodesign: een nieuwe manier van het beoordelen van verpakkingen

Bij Topa maken we verpakkingen groener met slimme LCA’s

Topa heeft veel diensten in huis die allen gericht zijn op het leveren van de meest optimale verpakkingsoplossing voor u. Vaak is een standaard verpakking een prima oplossing. Maar in specifieke gevallen voldoet deze toch niet aan de eisen. Dan bieden we ook de mogelijkheid om een passende verpakking voor uw product te ontwikkelen en produceren. Een check van de milieu-impact is een element dat we nu standaard aan dit ontwikkelproces hebben toegevoegd. Hierdoor bouwen we kennis op over materiaalkeuze en milieu-impact. Die we vervolgens ook in volgende design trajecten kunnen toepassen.

Life Cycle Analyses

What Is Lca 2 1024x731

Om tot een goede milieuwaarde te komen in de ontwerpfase maakt Topa gebruik van Life Cycle Analyses software. Met deze rekensoftware bepalen we de milieu-impact van specifieke ontwerpen. Dat klinkt nu heel eenvoudig maar blijkt in de praktijk best wel complex te zijn. Er zijn namelijk heel wat variabelen waar rekening mee gehouden dient te worden. Achter de software zijn diverse databases beschikbaar met een enorme hoeveelheid milieuwaarden die aan individuele grondstoffen zijn gekoppeld. Het is dus letterlijk puzzelen om de gebruikte grondstoffen te vinden voor de berekening. Denk dan aan zaken als, gebruiken we ‘virgin’ materiaal of is er sprake van een bepaald percentage gerecycled materiaal. Naast de impact van de grondstoffen zijn er nog andere variabelen die invloed hebben in de calculatie, zoals transport.


Het belang dat Topa hecht aan LCA-berekeningen

Het uitvoeren van een LCA biedt verschillende voordelen:

  • Milieu-impact verminderen: Bedrijven kunnen gerichte acties ondernemen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
  • Regelgeving naleven: Het helpt bedrijven te voldoen aan de toenemende regelgeving omtrent milieuvriendelijke verpakkingen.
  • Consumentenvertrouwen vergroten: Transparantie over de milieu-impact van verpakkingen kan het vertrouwen van consumenten versterken en een bedrijf positioneren als milieubewust.

‘We gaan voor minder’

Tumbnail Tumbnail Topa Update Ecodesign 320x280

Hoewel de implementatie van LCA-berekeningen uitdagingen met zich meebrengt, menen we wel dat het nu de tijd is onze kennis en kunde hierin te vergroten. Nu ontvangen we al geregeld vragen over de CO2-uitstoot van producten. Dat zal in de nabije toekomst niet minder worden. Door nu al in ons Ecodesign standaard LCA-berekeningen te maken, leren we al doende. Met deze kennis zijn we in staat u te helpen bij het maken van duurzamere keuzes.

Benieuwd naar de andere verduurzamingsinitiatieven van Topa?

  • Topa zet grote stappen in CO2-reductie en duurzame bedrijfsvoering
    Lees meer
  • Topa behaalt bronzen EcoVadis medaille voor duurzaamheid!
    Lees meer
  • Duurzame vochtbescherming: AbsorGel® vermindert CO2 met 75%
    Lees meer
  • Papiervezelschuim: duurzaam verpakkingsalternatief
    Lees meer

Mocht u nog vragen hebben over dit specifieke artikel, meer willen weten over onze duurzaamheidsinitiatieven of heeft u een verduurzamingsvraag waar wij bij kunnen helpen?


Aarzel ook zeker niet om ons te contacteren. Bel ons op +32 3 450 99 60 of mail naar info@topapack.be.

Topa

14 augustus 2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram